Рейтинг: (1)
Thank you for rating this article.

Хороші гральні карти мають величезне значення у будь-якому різновиді покеру. Існують два основні види карт для покеру -100% пластикових карт і картон (папір) з пластиковим покриттям, головна відмінність яких - якість і тривалість терміну служби. Немає нічого гіршого, ніж гра в покер з поганими картами на поганій ігровій поверхні. Завжди пам'ятайте, що напівпластикові карти хороші тільки при першій грі, а 100% пластикові карти прослужать багато місяців і навіть роки.

Карти з пластиковим покриттям швидко заламуватимуться, м'ятимуться, рватимуться, шарується, бруднитися і позначатися, що зазвичай відбувається на першому ж турнірі. При будь-яких видах деформації, карти з пластиковим покриттям не відновлюються в первинну форму, з часом перестають добре ковзати по столу. Напівпластикові карти швидко стають брудними і липкими, при цьому карти не можна ретельно вимити або навіть протерти вологою серветкою. Зображення внутрішньої частини швидко стирається, кольори стають бляклими, сорочка легко позначається нігтем.

Карти робляться з щільного картону і покриваються тонким шаром пластика. Ціна на такі карти може починатися від 90 грн за одну колоду, якщо не брати до уваги найпростіші карти вітчизняного виробництва. Bicycle, Bee, Tally - ho, Aviator - світові лідери у виробництві картонних гральних карт.

Пластикові гральні карти набагато більше зносостійкі, ніж паперові карти. Вони не м'ятимуться, не рватимуться, або шарується так легко, як карти з пластиковим покриттям. Пластикові карти служитимуть несумірно довше, перетасуватися легше, а ковзати по столу набагато краще. Коли пластикові карти починають бруднитися і склеюватися, їх можна промити під струменем води або протерти, використовуючи вологу серветку. Улюблений спосіб гравців дивитися свої карти загнувши кут, не стане проблемою, сучасний матеріал пластика, використовуваний для виробництва карт, дозволяє картам легко відновлюватися в колишнє положення.

100% пластикові карти дорожчі, ніж карти з пластиковим покриттям, але їх вартість, кінець кінцем, компенсується дуже довгим терміном служби. Ціна пластикових карт зазвичай розпочинається з 200 грн, за найпростіші, і доходить до 500 грн за одну колоду. Провідні виробники, такі як Fournier, KEM випускаю упаковки на дві колоди. Дуже зручне використання двох колод карт, з різними кольорами сорочок, за одним столом. Це дозволить одному гравцеві перетасовувати одну колоду, тоді як інша колода карт використовується в грі.

Розмір карт для покеру

Стандартний розмір карт для покеру 63×88 мм (2,5″x3, 5″). Проте багато казино і покер руми у всьому світі використовують карти для гри у бридж, розміром 57х88 мм (2,25″x3, 5″), тому що вони зручніше в зверненні і тасуванні, чим ширші карти для покеру.

Індекс карт для покеру

Стандартний, збільшений і магнум (magnum) індекс - розмір числа і масті на внутрішній стороні карти.

Карти зі збільшеним (jumbo або large) індексом краще читаються візуально в порівнянні із стандартним (regular або standard). Під час гри за великим столом, що сидять з краю, краще бачитимуть загальні карти. З іншого боку, гравцям менш зручно дивитися свої карти на руках, сильніше загинаючи їх. При використанні карт із стандартним індексом, гравці постійно проситимуть дилера дублювати голосом карти на флопе, терні і ривере.

Подвійний індекс (dual, peak або poker index) - універсальний варіант. Маленький індекс в кутах карти дублюється збільшеним індексом, зміщеним ближче до центру. Карти з подвійним індексом легко читаються гравцями, як на столі, так і на руках.

Колір карткового індексу

Класичний колір чисел і мастей внутрішньої частини карт - чорний і червоний. Якщо чорний колір завжди постійний, то червоний може варіюватися різними відтінками. Темніший, кривавіший червоний колір в картах для покеру, найчастіше говорить про те, що числа і масті віддруковані захисним чорнилом (security ink).

Багато виробників карт, останнім часом, пропонують карти з чотириколірним кодуванням індексу (4 color) : черв'яки - червоний, списи - чорний, трефи - зелений, бубни - синій. Незвичайний колір складно сприймати через звичку тільки до червоних і чорних індексів. З іншого боку, легшає читати комбінації однієї масті - флеш, стрит флеш і роял флеш.

У двох кутах або в чотирьох

Більшість карт, використовуваних в Північній Америці, мають числа і масті в двох кутах (2 pips) : в лівому верхньому і в правому нижньому. Карти з індексом в чотирьох кутах (4 pips), так звані "незграбні карти" (улюблені карти левшей), частіше зустрічаються в Європі, їх можна загинати з будь-якого боку.

Сорочка карт

Існують два типи сорочок. Перший, найскладніший в якості виконання, віддрукований на усій поверхні карти. Другий тип сорочки - сорочка з полями (3-5 мм), зазвичай витонченіша, з вишуканішим малюнком.

Деякі недобросовісні і невідомі виробники випускають карти з різним малюнком. З першого погляду, такі карти не відрізняються один від одного, хоча і узяті з однієї колоди, але при близькомуТакі карти однозначно вважаються міченими, і уважніші гравці користуватимуться цим.

Класичний колір сорочок - синій і червоний, хоча інші кольори не виключення і виглядають дуже оригінально. Дорожчі колоди, можуть бути розфарбовані різноколірним малюнком.

Не обмежуйте себе в колірній палітрі сорочки, при замовленні індивідуальних гральних карт!

Зберігання карт

Гральні карти слід зберігати в сухому і постійно провітрюваному місці, без доступу прямих сонячних променів. Рекомендується підкладати підрізну карту вниз колоди і притискувати її невеликим вантажем, для відвертання деформації і викривлення. Також існують різні чохли і скриньки, зазвичай із замшевою внутрішньою поверхнею, яка збереже ваші карти від зайвого зносу і ушкоджень.

Відхід за пластиковими картами

Карти прослужать набагато довше, якщо за ними доглядати. Уважно відноситеся до ігрової поверхні, подряпані карти швидше накопичуватимуть бруд.

  • Мийте карти тільки в холодній воді! Використайте слабкий мильний розчин, ні в якому разі не застосовуйте сильні миючі засоби і лужне мило.
  • Чистите одночасно невелику кількість карт, з обох боків, без зусиль.
  • Для відвертання появи розлучень, протирайте карти чистою і м'якою тканиною. Не використайте нагрівальні прилади.
  • Розкладіть карти на чисту поверхню. Перед тим, як скласти колоду, переконаєтеся, що усі карти повністю висохли.

Проблема мічених карт

Будьте пильні! Не варто ігнорувати проблему мічених карт, оскільки ви не отримаєте повної насолоди від гри із зіпсованою колодою. Більше того, ви можете програвати значні суми грошей, усього лише із-за маленької плямочки на сорочці однієї карти. Перевіряйте карти перед кожною грою. Відкривайте нову колоду на очах у усіх гравців і вимагайте того ж від інших, це завірить усіх, що колода ще не використовувалася і не помічена. Поважайте себе і своїх супротивників!